Overslaan en naar de inhoud gaan

Maatjeswerk

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in het werk van Maatje.

Op deze site kan je een Maatjesproject in de buurt vinden dat bij je past. Maatjesprojecten lopen via organisaties die Maatjesinitiatieven opstarten. Zij vormen het hart van ons werk. Meld je aan, wij zoeken voor jou iemand op maat. Zodra er een match is, ontmoet je deze persoon onder toezicht van een deskundig begeleider. Als het dan klikt, worden jullie Maatjes! 

Als maatje kun je heel veel betekenen voor een persoon die het fijn vindt dat je hem/haar bijstaat.

Hier vind je de maatjesprojecten uit de gemeente Raalte. 

Het Maatjespunt is een samenwerking tussen de Gemeente Raalte, Stichting Evenmens, Carinova Thuiszorg, Vriendendiensten en het Taalpunt. De coördinatie ligt bij WijZ welzijn.

vacatures

Maatjeswerk

Als je iemands Maatje wordt, wordt iedereen daar beter van.

Wederzijds plezier

Bij Maatjes staan menselijkheid en gelijkwaardigheid centraal. Het draait om persoonlijk contact. Warmte, humor, aandacht, tijd, respect en begrip zijn belangrijk. Maatjes voelen zich allebei beter door hun wekelijkse, of tweewekelijkse ontmoetingen.

WAT IS EEN 'MAATJE' ?

We kunnen allemaal wel eens wat hulp gebruiken of hebben behoefte aan een praatje op z'n tijd. Veel mensen krijgen die hulp van familie, vrienden of buren, maar niet voor iedereen is dat vanzelfsprekend. Het is dan fijn om te weten dat je in contact kunt komen met hulpbieders die uit de buurt komen en met alle plezier een handje komen helpen!

Een Maatje is een vrijwilliger die een-op-een gekoppeld wordt aan een deelnemer. Een ‘maatjescontact’ wordt vaak aangegaan voor een bepaalde periode met als belangrijk uitgangspunt dat beide partijen plezier hebben en samen ontspannende, alledaagse activiteiten ondernemen. Doelen kunnen zijn het doorbreken van het sociaal isolement, iemand op weg helpen met school, studie en/of werk of helpen met de taal of het leven dat soms even niet lekker loopt. Maatjes heten niet zomaar ‘maatjes’; vrijwilligers en deelnemers ondernemen samen iets dat ze beide leuk of nuttig vinden.

Denk bijvoorbeeld aan;

  • samen koffie drinken en een praatje maken
  • wandelen of met de rolstoel er op uit 
  • bezoek aan het zorgloket of de arts
  • het invullen van uw papieren
  • ondersteuning bieden aan mantelzorgers of lotgenoten
  • klusjes in en om het huis
  • een museum of theater bezoeken